Mieszkam na wsi, dwadzieścia kilometrów od najbliższego miasta. Prowadzę małe gospodarstwo – kilka krów, kury, trochę warzyw. Nie jestem rolnikiem z wyboru, raczej z konieczności, bo gospodarstwo odziedziczyłem po ojcu, a w mieście nie miałem szans na pracę. Każdy dzień wygląda tu tak samo – wstaję o piątej, idę do obory, karmię, doję, sprzątam, potem pole, potem znowu obora, a wieczorem padam na łóżko przed telewizorem. Moja żona, Grażyna, pomaga mi przy zwierzętach, ale od roku jest na zwolnieniu, bo coś jej dolega z kręgosłupem. Lekarze mówią o operacji, ale operacja kosztuje dwadzieścia tysięcy, a my nie mamy nawet dwóch. Siedzimy więc w kuchni wieczorami, patrząc na siebie, i nie mówiąc o tym, co nas naprawdę boli. Aż pewnego razu, gdy przeglądałem telefon, bo akurat złapałem zasięg, wyskoczyła mi reklama. Jakaś strona z grami. Normalnie bym przewinął, ale w tytule było coś o "bonusie bez depozytu". Kliknąłem. Strona nazywała się jakoś znajomo –
epicstar. Przez chwilę czytałem zasady, potem zobaczyłem, że za samą rejestrację dają dwadzieścia złotych. Dwadzieścia złotych za darmo. To była cena dwóch bochenków chleba. Pomyślałem – co mi tam. Nawet jeśli to ściema, to nic nie tracę.
Zarejestrowałem się. Proces był prosty – mail, hasło, potwierdzenie. Po kilku minutach na moim koncie pojawiło się dwadzieścia złotych. Dwadzieścia złotych. Tyle co nic, ale dla mnie, w tamtym momencie, to była godzina pracy w polu. Zaczęła szukać czegoś prostego, bo nie rozumiałem tych wszystkich skomplikowanych gier. Trafiłem na automat z owocami – wiśnie, cytryny, arbuzy. Proste, jak budowa cepa. Kręciłem, patrząc na ekran, i przez pierwsze dziesięć minut przegrywałem. Moje dwadzieścia złotych stopniało do dziesięciu. Byłem o krok od zamknięcia strony, ale wtedy pomyślałem o Grażynie. O jej bólu pleców, o operacji, o której nie możemy sobie pozwolić. Postawiłem dziesięć złotych na jedną rundę. Trafiłem trzy arbuzy. Wygrałem pięćdziesiąt złotych. Serce zabiło mi szybciej. Postawiłem pięćdziesiąt. Trafiłem trzy złote dzwonki. Wygrałem dwieście. Czułem, jak ręce mi się trzęsą. Grażyna spała w pokoju obok, nieświadoma, że jej mąż właśnie wygrywa pieniądze w internecie. Postawiłem dwieście. Trafiłem bonus. Dwadzieścia darmowych spinów. I wtedy zaczęło się szaleństwo. Spin za spinem, wygrana za wygraną. Kiedy to się skończyło, na koncie miałem tysiąc pięćset złotych. Tysiąc pięćset złotych. Z darmowego bonusu.
Wypłaciłem wszystko. Nie zostawiłem ani złotówki. Kiedy pieniądze pojawiły się na koncie bankowym, obudziłem Grażynę. "Słuchaj" – powiedziałem – "mamy pieniądze na część operacji". Przetarła oczy, spojrzała na ekran, i zrobiła taką minę, jakby zobaczyła cud. "Skąd?" – zapytała. "Wygrałem" – odpowiedziałem. "W kasynie". Przez chwilę patrzyła na mnie, jakbym oszalał. Potem przytuliła mnie i powiedziała: "Jesteś niesamowity". Nie wiedziałem, czy to prawda. Ale w tamtej chwili czułem się, jakbym dostał drugą szansę.
Za te pieniądze, w ciągu kilku tygodni, udało nam się uzbierać na operację. Pożyczyliśmy resztę od rodziny, ale te tysiąc pięćset było kroplą, która przelała czarę. Grażyna przeszła operację w styczniu. Dziś wraca do zdrowia, powoli, ale wraca. A ja, wieczorami, gdy skończę już wszystkie obowiązki, czasem wchodzę na epicstar. Nie po to, żeby wygrać miliony. Po to, żeby przypomnieć sobie tamtą noc. Gdy zdesperowany i zmęczony, z pękniętym ekranem telefonu i głupią reklamą, która wyskoczyła mi przypadkiem, zaryzykowałem. I wygrałem. Nie tylko pieniądze. Wygrałem nadzieję. Wygrałem wiarę, że nawet na wsi, dwadzieścia kilometrów od miasta, może zdarzyć się cud. I że czasem, zupełnie nieoczekiwanie, los staje po twojej stronie. Nie polecam tej drogi nikomu. To nie jest sposób na życie. Ale dla mnie, tej jednej nocy, była to deska ratunku, której potrzebowałem. I do dziś, gdy Grażyna uśmiecha się do mnie z kuchni, gdy idzie bez bólu, dziękuję w duchu temu przypadkowi. Tej reklamie. Temu głupiemu, dwudziestozłotowemu bonusowi. Bo dzięki niemu moja żona znowu może chodzić. A ja znowu mam powód, żeby wstawać o piątej rano. I to jest największa wygrana, jaką można sobie wymarzyć.